Workshops sport

Wij bieden een complete basistraining mentale vaardigheden voor sporters. Deze is geschikt voor complete teams of jeugdselecties. Daarnaast hebben we een aantal specifieke workshops ontwikkeld, bijvoorbeeld voor ouders van sporters en het omgaan met blessures. Verder kunnen wij lezingen verzorgen, bijvoorbeeld voor business clubs, over verschillende thema’s. Leest u verder wat de mogelijkheden zijn.

 

1. Basistraining mentale vaardigheden voor jeugdopleidingen

Op basis van het werk van Istvan Balyi (Long term athlete development) is het trainingsprogramma vooral geschikt voor sporters van 14 – 16 jaar. Balyi benadrukt de verschillende ontwikkelingsstadia van een sporter. In de eerste fase wordt het fundament gelegd, vervolgens worden specifieke vaardigheden geoefend in de train-fase  en in de laatste fase, de perform-fase, ligt de nadruk meer op het optimaal presteren in wedstrijden.

De mentale training bevat de volgende modules:

Module 1: Kennismaking met Mentale Training

Module 2: Doelen stellen

Module 3: Zelfvertrouwen

Module 4: Consistente Topprestatie

Module 5: Mentale Verbeelding – “droog trainen”

Module 6: Mentale wedstrijdvoorbereiding

Module 7: Focus & Concentratie

Module 8: Communicatie

Iedere module duurt ongeveer 1,5 uur (of 2 maal 45 minuten).

Voor informatie over de inhoud van de verschillende modules klik hier.

 

2. Specifieke workshops

Omgaan met blessures en herstel

Voor een sporter kan een blessure een ingrijpende (tijdelijke) verandering in het leven veroorzaken. Plotseling kan je niet meer datgene doen waar je zoveel voldoening uit haalde. Je wedstrijdschema zal waarschijnlijk worden herzien. Maar ook je contacten uit de sport, je team verdwijnt mogelijk een tijdje op de achtergrond. Hoe ga je om met deze veranderingen? Herstel van een blessure vraagt van een topsporter dan ook niet alleen lichamelijk maar ook mentaal de nodige inzet.

Doel: Leren omgaan met een blessure en inzicht krijgen hoe je ook mentaal een sterke comeback kan maken.

Mijn kind als topsporter: De (on)gewenste invloed van ouders

Deze workshop is niet bedoeld voor de sporter, maar de ouder van het talent. De rol van de ouders om het kind optimaal te laten presteren is net zo belangrijk als die van de coach of trainer. De ouderlijke invloed is groot en dagelijks aanwezig. Deze workshop is bedoeld voor ouders van talenten die meer inzicht willen in hun rol om zo goed mogelijk hun kind bij te kunnen staan in de sport. In deze workshop komen de verschillende typen van ouders in de sport naar voren en wat voor effect dit heeft op het kind. Daarnaast worden onderwerpen besproken waar ouders tegenaan lopen in de dagelijkse begeleiding van hun kind.

Doel: De ouders inzicht geven in hun invloed op het kind, problemen in kaart te brengen en oplossingen voor de gewenste coaching van ouders te bespreken.    

 

3. Thema’s voor een lezing

Gek zijn een beperkende factor?

We kennen allemaal de beelden van Paul Cascoine die dronken door de politie wordt afgevoerd. We kennen echter ook de beelden van een geweldige voetballer, die het Nederlands elftal meerdere malen tot wanhoop heeft gedreven. Paul bezit een bipolaire persoonlijkheidsstoornis getuige zijn boek, waarin hij openlijk spreekt over zijn psychische problemen tijdens zijn leven. Andere absolute grootheden uit de sport blijken ook te kampen hebben gehad met psychische problemen. Denk aan de snookerspeler Ronnie O’Sullivan en de wielrenner Marco Pantani.

Doping en Psychologie

Joeri van Gelder neemt drie dagen voor het Nederlands kampioenschap cocaïne. Hij weet voor 99% zeker dat hij kampioen wordt en dus gecontroleerd gaat worden. Uiteindelijk wordt hij geschorst en ontslagen bij zijn werkgever Defensie. En dat allemaal na “een feestje met grote gevolgen en vooral oerstom”, volgens van Gelder. De lezing gaat in op de psychologische factoren welke spelen bij dopinggebruik.

Een goede leider (is tijdelijk)

Dick Advocaat werd op handen gedragen bij Zenit St. Petersburg, maar werd uiteindelijk de laan uitgestuurd. Een coach heeft een beperkte houdbaarheidsdatum. In de sport kom je verschillende soorten coaches tegen, van generaal tot servant leader. Ook in de sport is het situationeel leiderschapsmodel van Hersey  en Blanchard van toepassing. Bij onervaren teams is meer sturend leiderschapsgedrag nodig dan bij ervaren teams.

Sociaal gedrag zonder individuele regie

Sport wordt vaak in teamverband beoefend en dus spelen groepsfenomenen een rol. Gedeelde verantwoordelijkheid leidt tot inactiviteit. Zo wordt er in de wedstrijd geen initiatief genomen, waar dat wel nodig is om de wedstrijd te winnen. Het blijkt verder dat mensen heel ver kunnen gaan in hun gehoorzaamheid aan gezag. Individuele normen worden weggedrukt om de leider te volgen. De lezing gaat over groepsprocessen en hoe je daar een wending aan kunt geven.

Amsterdamsche bluf

 

Amsterdammers staan bekent om hun grote bek. De Amsterdamsche bluf een houding van de Amsterdamse atleet die verankerd is in een authentieke overtuiging dat hij superieur kan zijn boven zijn tegenstander.

Kernelementen van de Amsterdamse houding zijn durf, onbevangenheid, zelfverzekerdheid, de wil om de tegenstander te overrompelen en nooit op te geven.

De Amsterdamse atleet heeft een broertje dood aan compromissen en angsthaasgedrag. Hij is zeker geen perfectionist en wil niet al te veel over problemen denken. Hij gaat het gewoon doen!