Achtergrond instrument en aanbod

Keizer Prestatie Consultancy heeft de Mental Fitness Tracker ontwikkeld, waarmee op een snelle en voordelige wijze de mentale fitheid van een persoon kan worden vastgesteld.

Voor ons staat het hebben van mentale fitheid uit:

  • het hebben van energie om de taken uit te kunnen voeren;
  • het onder controle hebben van angsten en spanningen;
  • gelukkig zijn met de dingen die je doet;
  • het hebben van zelfvertrouwen (om de taken succesvol uit te kunnen voeren);
  • tevreden zijn met de huidige omstandigheden;
  • het vermogen om mentaal scherp, alert en geconcentreerd te zijn.

mentale fitheid en presteren 2

U kunt zonder kosten de vragenlijst invullen. U ontvangt na afloop van ons een automatisch aangemaakte rapportage.

Wanneer u behoefte heeft aan verdere ondersteuning, dan hebben wij het volgende aanbod voor u:

beeldmerk kpc

 

Adviesgesprek (€ 100,-)button webshop

 

beeldmerk kpc

 

Mogelijkheid om u duurzaam mentaal te volgen met het instrument (€50,-)button webshop

 

beeldmerk kpc

 

Mogelijkheid om uw bedrijf te analyseren met het instrument (offerte)button webshop

 

Hoe werkt de bedrijfsanalyse?

Elke medewerker vult op gezette tijden via internet de Mental Fitness Tracker in. Het invullen zal niet langer dan 5 tot 10 minuten duren. Elke deelnemer ontvangt, naar aanleiding van de resultaten, een advies over zijn persoonlijke mentale fitheid. De rapportage is vertrouwelijk. Alleen als de medewerker zelf besluit zijn rapportage te delen, zal deze aan anderen en door de persoon zelf worden getoond.

De leidinggevende ontvangt op afgesproken momenten rapportage van het algemene bedrijfs- en afdelingsresultaat, zodat hij of zij een goed beeld krijgt van de mentale fitheid van het bedrijf of de afdeling.

De Mental Fitness Tracker is opgebouwd rond de volgende zes componenten: 

  • Zelfvertrouwen is de overtuiging die een persoon heeft dat hij een specifieke taak uit kan voeren en daarmee een bepaald resultaat kan bereiken. Hoe hoger de mate van zelfovertuiging, hoe groter de hang naar uitdaging en hoe hoger het streven naar het doel. Het hebben van deze (zelf)overtuiging vormt een belangrijke motivatiebron en is van essentieel belang in de gemoedstoestand.  
  • De ervaring van het energieniveau, de tweede component van mentale fitheid, zegt iets over de belastbaarheid van een persoon. Het ervaren van energie hangt samen met levendigheid, bereidheid tot activiteit en het ervaren van kracht en vermogen. Voelt men zich energiek, dan voelt men zich fit. Bij gebrek aan energie worden gevoelens als lusteloosheid, vermoeidheid en afmatting ervaren. Zo kan overspannenheid een uiting van een gebrek aan energie zijn. Als langdurige overspanning in combinatie met een overdaad aan spanning gepaard gaat, kan het verschijnsel van burn-out optreden; men is opgebrand, het energievat is leeg.
  • Het spanningsniveau vormt een derde, belangrijke component van mentale fitheid. Het spanningsniveau wordt bepaald door de mate waarin problemen en ingrijpende of schokkende gebeurtenissen in het dagelijks leven worden ervaren. Een hoog spanningsniveau kan ook het gevolg zijn van angstgevoelens, welke voort kunnen komen uit onzekerheid, bedreigingen en negatieve verwachtingen. De ervaring van angst gaat bij een persoon altijd gepaard met een negatieve beleving. Het lichaam reageert op angstgevoelens met autonoom fysiologische reacties die als onplezierig worden ervaren. Het risico van een hoog angstgehalte is dat normale automatismen, die nodig zijn voor de uitvoering van de taak, worden verstoord. Desalniettemin is, om een topprestatie te leveren, altijd een zekere mate van spanning    nodig. Hoewel deze functionele spanning kan worden veroorzaakt door zowel onplezierige als plezierige emoties, is zij niet gebaseerd op angst, maar eerder op    boosheid, agressie, irritatie, opwinding en bereidheid.
  • Verder is in het model van mentale fitheid de factor alertheid te onderscheiden, welke te omschrijven is als een toestand van hoge en positieve mentale activiteit. Als men alert is, is men op een adequate manier gespannen; men richt zich op het selecteren van interne en externe prikkels die voor de situatie relevant zijn en men reageert op de prikkels in het belang van de uit te voeren taak. Geestelijke alertheid houdt in dat men de beschikbare mentale energie weet te gebruiken voor de prestatie die op dat moment geleverd wordt. Als men daarbij de mentale focus uitsluitend op deze taak weet te richten, is men geconcentreerd. Afwezigheid is de tegenpool van alertheid; de mentale energie is niet gericht op de zaak waar men zich op dat moment mee bezig houdt.
  • Een belangrijke component van mentale fitheid is het geluksgevoel. Een flowervaring gaat gepaard met een gelukkig gevoel; het is feitelijk een zeer prettige, positieve gemoedstoestand. Een noodzakelijke voorwaarde voor de ervaring van geluk is de ervaring van een zinvol leven. Mensen hebben behoefte aan ervaring van zin in hun leven, wat zich laat onderscheiden in vier deelgebieden: de behoefte aan doelen (purpose), de behoefte aan controle over datgene wat men doet en wil bereiken (efficacy), de behoefte aan de ervaring dat het juist en goed is wat men doet (value) en de behoefte aan positieve zelfevaluatie (self-worth; Baumeister, 1991). De algemene gemoedstoestand of de geluksbeleving van iemand is positiever naarmate meer aan de vier behoeften van zin wordt voldaan; naarmate de persoon zijn leven meer als zinvol ervaart.
  • De component tevredenheid sluit hier op aan en verwijst naar een algemeen gevoel van tevredenheid over de huidige omstandigheden. Het ontstaan van een tevreden gevoel heeft te maken met de vervulling van behoeften van de betrokkene. Aanvankelijk liggen deze behoeften vooral in intrinsieke aspecten, zoals de behoefte aan vaardigheidsontwikkeling en de behoefte aan positieve sociale contacten. Later komt daar ook de behoefte aan erkenning en de behoefte aan geld bij. Door beloning die als onbillijk ervaren wordt, kan een persoon ontevredenheid ontwikkelen, waarmee negatieve mentale fitheid gevoed wordt.