NPO Radio 1 interview: Het wegsturen van Yuri van Gelder

Op 15 september jl. was Wim Keizer te gast in het ochtendprogramma ‘De Ommekeer’. Presentator Martijn van Dijk sneed diverse sportpsychologische onderwerpen aan. Vandaag presenteren wij u Wim’s mening over het wegsturen van Yuri van Gelder tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

dagwacht-foto

Luister hier naar het radio fragment:

Naar aanleiding van het fragment heeft Ron Mooibroek, stagiair bij Keizer Prestatie Consultancy onderstaand artikel geschreven.

Sportpsycholoog Wim Keizer over het wegsturen van Van Gelder: “Van Gelder hield geen rekening met teamgedachte TeamNL”

Tekst: Ron Mooibroek

Over vele jaren zal er nog steeds gesproken worden over de dramatische gebeurtenissen rond het wegsturen van Yuri van Gelder op de olympische spelen van Rio in 2016. Van Gelder stond in de ringenfinale en had kans op een medaille. De avond na zijn kwalificatie trok van Gelder de stad in en kwam dronken terug in het Olympisch dorp. Heeft de turnbond er goed aan gedaan om van Gelder mee te nemen is de vraag. “De emmer was kennelijk al vol, waarom neem je hem dan mee?” Dat is de harde conclusie die Sportpsycholoog Wim Keizer trekt.

Van Gelder is in de nacht van zaterdag op zondag, nadat hij zich had geplaatst voor de finale op het onderdeel ringen, weggegaan uit het olympisch dorp en tegen de afspraak in pas in de vroege ochtenduren teruggekeerd. De turner heeft toegegeven dat hij tijdens zijn verblijf buiten het dorp alcohol heeft geconsumeerd. De teamleiding van de KNGU heeft de leiding van TeamNL geïnformeerd over het gedrag van Van Gelder. In overleg met de KNGU is besloten Van Gelder terug te trekken uit het olympisch turntoernooi. Waarom is de begeleiding van Van Gelder niet zelf weggegaan? Dat vraagt Wim Keizer zich af. “ik ga ervan uit dat de coach van Van Gelder hem goed kent. Hij maakt toch de beslissing hem naar huis te willen sturen. Dit betekent dat er al meerdere dingen zijn voorgevallen en dat dit waarschijnlijk de druppel was.” Wim Keizer vraagt zich af waarom de begeleidende staf er niet voor heeft gekozen zelf naar huis te gaan en van Gelder zelfstandig zijn finale te laten turnen. “De coach had ook kunnen zeggen zelf naar huis te gaan, maar toch koos hij hier niet voor.”

Het is natuurlijk moeilijk te oordelen over een situatie waar je niet zelf bij betrokken bent geweest. Je kan dus zeker niet zeggen dat de coach een verkeerde keuze heeft gemaakt. “Wat ik hier wel uit kan opmaken is dat het teamgevoel heel belangrijk is binnen TeamNL en de turnbond”, aldus Keizer. Dit blijkt ook uit een interview met Hans Gootjes, technisch directeur van de KNGU. Hij is “enorm teleurgesteld” in het gedrag van Van Gelder. “Yuri heeft er zo lang over gedaan om hier te komen, maar kan het helaas niet afmaken. Binnen ons team is dit gedrag niet te tolereren. De afspraken in het algemeen en de verwachting t.a.v. sporters die nog in competitie zijn in het bijzonder, zijn glashelder. Vooral als het gaat over het respecteren van onze kernwaarden. Die zijn door Yuri helaas overschreden. Ook met het oog op het handhaven van een optimaal prestatieklimaat hebben we deze maatregel in overleg met TeamNL getroffen.”

Volgens Keizer is het juist deze kernwaarde van TeamNL die het Nederlandse mannenturnen zo ver heeft gebracht. “Het team dat zich geplaatst heeft voor de olympische spelen zat vol passie, energie en plezier. Yuri deed niet mee tijdens de kwalificatie. Een aantal van de jongens van het team dat zich geplaatst had, mocht niet mee omdat Yuri uiteindelijk mee moest. “Hier zet ik mijn vraagtekens bij”, reageert Keizer. De gedachte van de NOC*NSF is natuurlijk dat Yuri een realistische kans had op een medaille en de andere jongens niet. Dit is dan een normale gedachte, want we gaan er nu eenmaal heen om medailles te winnen. Maar Keizer denkt wel dat dit één van de oorzaken is waardoor Van Gelder is weggestuurd. “Van Gelder deed niet mee aan de teamgedachte. Dit zorgt voor wrijving en uiteindelijk ook tot het wegsturen van Van Gelder. Hij lag trouwens niet echt op medaillekoers”.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.